ESTALELVE?

Foto’s KAAG

Het nieuwjaar van een Viking start niet samen met het traditionele kalenderjaar. Een Viking – een stoere krijger met eigen visie en karakter ! Wel die viert de overgang van oud naar nieuw tussen het zomer en winterseizoen. De prelude hebben we gehad en toen brak de dag aan … 5 november in het jaar der Gneevre 2017 – Happy New Year !!
In het ochtendgloren trekken de troepen van het huis naar de haven. Klaar om in te schepen gooien we het ruim vol van onze sloep en hijsen het grote zeil. Met een vlotte 90 knopen lossen we de kade en kiezen we het ruime sop. Grrrmphh … de wolken trekken samen – storm in zicht. Het water komt met bakken naar beneden, even rolt het idee om andere oorden te kiezen, maar dan neemt het over. Een echte Viking plooit nooit ! Dus rechtdoor met dat schaap…

Na een grote ronde te nemen in de voorhaven ligt ons schip klem tussen tal van andere boten die de veroveringstocht niet schuwen. Grrrmphh… een nieuwe grom klinkt vanop de achtersteven. Haha … onze troepen hebben er alvast zin in.

Doorheen het gewoel van schepen sturen we met vakmanschap onze gelederen naar de Vikingburcht. Hoe deze hier gekomen is, daar hebben we het raden naar. Een lichtbruin vermoeden doet ons denken dat het daags voordien gestalte gekregen heeft door een noeste Krijger.

… BROMPFFF

… “Miljaar – wa steekte gij nu uit”. Een stevige stomp in mijn rug met een scherp voorwerp. De Velde Krijger zijn grijns loopt van de linker mondhoek over het gezicht tot boven het litteken aan zijn rechter oog. “Ei moatje – gelukkig nieuwjaar é !” Als bij donderslag klaart de hemel open – die gast is echt ongelooflijk… rare kerel toch. Tussen onze benen door glippen de kleine Vikings op het parcours en starten hun opwarming. Tijd om zelf eens op te warmen 🙂 . We besluiten de eerste veldslag te leveren en slaan zonder enige moeite de weerstand aan het imperium van Fliers neer. in het jaar der Gneevre. Grrrmphh – makkie – zwelg.

Tijd voor een verkenningstocht op het parcours. Als echte krijgers begeven we ons over het slagveld (ligt het aan die grijns, het valt op dat iedereen spontaan uit de weg gaat – rare kerel …), maar worden we verrast door het startschot. Shit – nu moeten we echt lopen, want de Viking kangoeroes schieten uit de startblokken. We lopen zo snel we kunnen, maar kunnen die gasten echt niet inhalen. De veroveringen zitten in onze botten. Maar gasten – ge stond er, ge zijt er voor gegaan. Straffe prestatie aan onze dappere vikings !!!

Nu we de start van het jaar iets later kunnen inzetten staan we vol spanning te wachten op de Run van de Benjamin Dames. Jajaaa… een Viking is niet persé ne stoere vent, ook onze dames weten zich temidden van het strijdgewoel te begeven. Doorheen de eerste bocht zien we meteen dat het goed zit en het veld ruimt plaats voor onze drie krijgers Anouk Dutoy verovert de 12e plaats, Febe Degrande (21e) en Charlotte Dhooghe (28e). Alle drie laten ze een waar slagveld achter zich.

Direct gevolgd door de Dames van 2009. Een stevige bende van 33 dames staat de drummen (gek zicht – geloof mij 🙂 ) aan de startlijn. We merken de vechtlust bij onze 2 Viking Ladies. Er van overtuigd dat ze zich niet zullen overgeven in de strijd zien we ze beiden sterke prestaties optekenen. Nona Criel noteert de 9e plaats. Arlieke Welvaert (25e) sloeg menig krijger van de andere Clans neer en wist eveneens een dappere plaats te veroveren.

Grrrmphh, ligt het aan de vochtige omgeving om komt het van andere kanalen ik voel de spatten er komt toch weer wat vocht aan te pas, alvorens we de Benjamin Krijgers in het slagveld sturen. Gespannen spieren bij welgeteld 43 krijgers. Allemaal staan ze met een angstig gezicht voor zich uit te turen. De angst slaat toe, dat zien we maar al te goed. Toch staat er eentje te blinken in de rij. We zijn fier op Mathieu Rune die zich naar de 30ste plaats vecht. Coole prestatie gast.

En zo gaat het door, terwijl we van de finish naar de start lopen slaan we hier en daar menig tegenstand neer. We ploeteren ons terug rechtdoor, maar worden even in de war gebracht door een bijzonder fenomeen. Staat daar onze dappere krijger met géén meede in zijn hand?? Zelfs het aanbod van onze dapperen wijst hij op een zwakke manier af. Grrrmphh…Sesselle, zwakke krijgers moeten er uit maat … herpakt u !!

BANG  Een mokerslag op zijn bielde. Het is voldoende voor onze tweedejaars Benjamins jongens om de strijd aan te binden. Tussen alle 44 krijgers zien we in de top tien onze twee krijgers (we noemen ze nog altijd Rrrrratleden) weglopen met een 4e Samuel Alika en 7e plaats Sander Willems. Jawadde gaste ! Dat kan tellen.

Terwijl wij nog rustig slag leverden. Want wild slag leveren staat niet in onze woordenboek… – zagen we een Jurylid een nieuwe techniek van zeemansknopen toepassen. Met de eerstejaars pupillen dames 2008 in zicht kon hij amper een aantal meter voor de eerste krijger het lint in de aan de juiste boom spannen. Man-Man-Man … De Superioriteit van onze Vikings is niet te schatten. Zo worstelt Chloë Neijt zich naar een stevige 31ste plaats. Knappe prestatie meid ! Het pad is geëffend voor de Vinking Ladies 2007. Op het slagveld zie je vaak bloed in het rond spatten. Ook nu hakken onze dames zich doorheen de tegenstand. Dit resulteert in dappere plaatsen : Louisa Dekesel (8e), Lore Van de Velde (13e) en Britte Muylaert (20ste).

Mwwtttt – Dat ken ik. Meestal volgt de vlotte uitspraak dan “Estalelve”. Beste lezer, deze uitspraak wordt de nieuwe strijdkreet van de Vikings. Temidden het slagveld, sta je op. Bloed druipt van je zwaard af en je steekt beide handen omhoog. Dan roep je:

ESTALELVE

Mijn maat kijkt naar boven en leest de stand van de zon af. Al ne hele tijd geleden antwoord hij, terwijl we de resterende schatten in de eerste burcht die we plunderden veroveren. Ondertussen vinden de Pupillen 2008 het edel metaal terug. Tussen de 54 strijdlustigen vechten onze krijgers zich naar een 3e Louis Van Daele, 4e Miro De Smet, 34e Jarre Verstraete.

Een blik omhoog leert ons dat de hemel wellicht niet meer zal open breken. Alvast een geruststelling voor de Pupillen 2007. We hoeven niet te vrezen dat de hemel op onze kop komt vallen. Grrrmphh… onze Vikings binden onversaagd de strijd aan met Milan Hebberecht (13e) en Ryan Van Gelder (40ste) op enkele stevig plaatsen. Rrrratleetjes – straffe prestatie !!

Nu de hemel open is, zien we verder dan onze neus lang is (rood exemplaar langs mijn rechterkant…), Nieuwe te plunderen burchten komen in zicht en net voor de start weten we onze eerste verovering binnen te slaan. Ik had eerlijk gezegd een “Grrrmphh” verwacht van mijn maat, maar we geraakten nu niet verder dan een “Brrrps”. Achter de tweede startlijn leveren onze 6 Rrrrratleetjes op hun beurt slag. We zien hen enkele minuten later terug met enkele straffe prestaties; 8e Alyssa Porte, 9e Jana Van Der Leene, 16e Kiara Moens, 21e Ilona Porte, 23e Shania Daelman, en 27e Kaya De Rubbel.

Mede dankzij de aanwezigheid van schuim dat neerslaat op het vasteland zien we de volgende Vikingsloep aan wal komen. De Barge opent en doet de miniemen dames 2005 het strand opstormen. Tussen de talrijke krijgers zien we geen 2, maar 3 Rrrrratleetjes strijd leveren. We hebben opniew wat edel metaal in het ruim van onze Barge op te slaan. Lisa Van Bossche verovert de 3e plaats, gevolgd door Liese Mussely (10e) en Kayleigh Baeten (20ste). Grrrmphh … deze prestaties zijn een kreet waardig !

Braff – Broem – Snok – Gransj – Grrrmphh. Mijn collega worstelt zich door de weerstand en weet nog wat resten uit de laatste burcht te plunderen. Zowaar doet het hem deugd… hij klaart op. Net als de miniemen heren 2006. Stralend van fierheid komen ze aan de meede te staan. Het startsein klinkt – slag wordt geleverd. Ze geven “buize” en eindigen op 2e Xander Sesselle – 6e Tibo Welvaert – 16e Xylian Meyvaert. Straffe prestatie gaste !!

We hebben het jong bloed in de strijd geworpen en komen nu tot aan de laatste strijders van dit verslag. Het moet gezegd dat we vanaf de kadetten ook stevige prestaties noteren, maar tradities zijn er om te eren. Spieren gespannen, we gaan het strijdveld in met de minimiemen heren 2005. Offers maken we niet, we strijden en gaan niet onder. Liam De Smet (3e) en Niels De Pauw (18e) weten onze eer hoog te houden. Goed gedaan gaste !!

Het moet gezegd … nieuwjaar is goed ingezet. De buit wordt ingeladen en we schepen terug in. De mooiste verovering lijkt ei zo na op een stylo. Het doet me in de moderne tijd een beetje twijfelen, maar stylo’s bestaan toch nog niet bij de Vikingen? Grrrmphh zegt mijn maat. Dat is de

VLOTTE PEN

Volgende week heerst ze opnieuw in de richting van een fiere Viking Ouder …

Met plezier gebracht door
Toen en Kom

2 gedachten over “ESTALELVE?”

  1. hèhè… Het “nieuwe jaar” is ingezet… Bedankt “Toen en Kom” voor het leuke verslag.

Reacties zijn gesloten.