Veldloop Oudenaarde: verslag vanaf cadet

De veldloop van Oudenaarde kent een rijk verleden, niet moeilijk het is met zijn 89° editie ook één van de oudste crossen in het land. Ik herinner mij de massastart op het voetbalveld in het Thiepondtstadion waarna we de zware kleigrond van het begin der Vlaamse Ardennen ingestuurd werden. Geen sporthal, geen tennis, alleen maar weiland met daarnaast de Schelde. Een Schelde die soms wel eens kuren vertoonde en gans het parcours onder water zette. Crossen met modder tot boven enkels, nee zo zie je ze niet meer, gelukkig maar.

Zoals wel eens meer was het maar een druilerig weertje in Oudenaarde, een beetje desolaat zelfs, donker, nevelig en vooral kleurloos. Toch mogen ze bij ASVO niet klagen over de opkomst, met meer dan 900 aankomsten scoren ze zeker niet slecht. Toen we voor het eerst ons oog over het parcours lieten vallen waren de cadetten meisjes al aan de slag. Vergeefs speurden we naar iets dat op een blauwgeel truitje leek. En als we al meenden eentje gevonden te hebben bleek dat een meisje van Zottegem te zijn. Neen, geen cadetten meisjes van Rieme aan de start.

Dan konden we ons beter vermaken bij de jongens. Met name Daan BOSTYN verraste ons in de meest gunstige zin. Goed gestart bleef hij zijn positie met brio verdedigen, en werd het de laatste honderden meter een beetje zwaar, zijn karakter en inzet weerhielden hem er van te plooien. Neen hoor, het werd een fel gesmaakte 5° plaats. Proficiat. Yorben DE RUBBEL die al heel goede wedstrijden liet zien, kwam nu iets minder goed uit de verf, geleidelijk aan moest hij plaatsen inleveren om finaal als 14° over de meet te snellen. Volgens trainer Xavier voelde hij zich minder goed/ziek in Oudenaarde. Niet getreurd, volgende keer ongetwijfeld terug betere benen. Killian MOENS heeft een vinnige stijl van lopen, doch hij heeft nog een paar jaartjes nodig om te groeien en sterker te worden. Zeker de moed niet opgeven hoor Killian, ze zullen binnen een paar jaar nog raar opkijken van je prestaties. Killian werd 35° (42)

Niels VAN BOSSCHE was de enige scholier aan de start, bij de meisjes zelfs niemand van Rieme. Ongetwijfeld komen die de volgende weken aan de start. Niels liep in zijn kenmerkende stijl naar een 14° plaats en kon toch nog een concurrent van Vlierzele achter zich houden. Ook voor hem geldt het parool “ de aanhouder wint” Wat niet is kan nog komen. (15)

In de korte cross zagen we Brecht DE MEULEAERE zich weren als een duivel in een wijwatervat. Aan inzet zeker geen gebrek bij Brecht en al die inzet bracht hem uiteindelijk naar een verdienstelijke 12° stek. Cedric PIESSENS kon de top 20 net niet binnen sluipen, ondanks verwoede pogingen in een wedstrijd waarin hij heel wat energie stak. Uiteindelijk werd het toch nog een meer dan behoorlijke 21° plaats. David MOENS die de kwelduivel met blessures maar niet kan ontlopen, waagde ook zijn kans in de korte cross. Finaal werd het een 26° plaats en dat mag zeker gezien worden. (38)

Bij de seniores dames viel het ons op dat er heel wat kwaliteit aan de start stond. Met dames die ook in de cross cup vooraan evolueren weet je dat het een zware wedstrijd wordt. Jolien VAN HOOREBEKE trok goed haar streng en vooral in de laatste ronde gaf ze nog een sterke indruk. Ze werd 6° en daar was ze achteraf zeker tevreden mee. Lien LANGERAERT kan ook terugkijken op een sterke prestatie. In de wedstrijd zagen we haar stelselmatig naar voor schuiven en dat resulteerde in een mooie 19° plaats. (44)

In de reeks masters vrouwen was Nadia DE RYCKE onze beste vertegenwoordigster. Geen podium maar een verdienstelijk 6° plaats. Toch was ze achteraf niet onverdeeld gelukkig met die uitslag, reeds betere wedstrijden gelopen wist ze ons te vertellen. Yelva LEUNE, amai wat een progressie heeft die gemaakt, rende naar de 11° plaats. Een hele goede prestatie als je het mij vraagt. Marijke VAN BOSSCHE wist in de tweede helft van de race nog een ferme remonte uit haar spikes te schudden en die remonte bracht haar naar een mooie 15° plaats. Elke DE VREESE nog niet zo lang te zien in het vrouwenpeloton, liep ook een sterk wedstrijdeinde, maar Linda ANDRIES kon ze niet meer bij de lurven grijpen. Ze werden respectievelijk 17° en 18°, proficiat hoor dames. Leen VERNIERS en Christine DE ROOSE ontliepen mekaar ook niet zo veel, voor hen werd het de 23° en 24° plaats. Op de 28° plaats zagen we Stephanie DE RIJCKE finishen. Vroeger was ze steevast aanwezig om te supporteren voor haar ventje en nu gebeurt het omgekeerde. Heel sympathiek hoor Kristof. Hilde VAN HECKE sloot de lange rij Riemse masters af met een 32° plaats, zij vindt vooral plezier in het lopen op zich en dat verdient ook onze steun.(37)

In de senioreswedstrijd konden we supporteren voor Stijn GOEGEBEUR. Stijn liet reeds verschillende keren zijn onmiskenbaar talent zien. In Oudenaarde heeft hij echter afgezien zegt hij, en inderdaad dat hoort ook bij het crossen. Al dat afzien bracht hem echter toch nog naar een meer dan verdienstelijke 11° plaats.(28) Vanaf nu gaat alle aandacht naar de studies, toch hopen we hem op onze cross aan het werk te mogen zien.

Xavier RONDAS deelde zijn wedstrijd in de jongste reeks masters perfect in. Langzaam gestart speelde hij op het einde zijn ultieme troef uit, namelijk een verschroeiende laatste ronde. Een prachtige 2° plaats was zijn deel.

In de oudere reeks zagen we Marc MECHELINCK een niet zo sterke start nemen. Marc is echter een diesel en diesels komen iets later op gang. Dat bewees hij door in de laatste ronde nog drie man te remonteren, met een 6° plaats was hij vrij tevreden. Luc DELLAERT die, tussen de eetmalen en barbecues, toch nog de tijd vindt om te lopen werd heel mooi 14°. Een nooit afgevende Eric CLAUS werd 19° en de man die uit iedere vezel van zijn lichaam energie lijkt te halen, Luc HAES, werd heel verdienstelijk 26° (31)

En nu maken we ons stilaan op voor onze AUGUSTIJN VELDLOOP op de Hoge Wal. We gaan er van uit dat iedere Riemenaar daar present zal tekenen.

Antoine Van Hijfte

Een gedachte over “Veldloop Oudenaarde: verslag vanaf cadet”

  1. Leuk om een stukje veldloopgeschiedenis mee te krijgen van
    een historische figuur in onze club! 🙂
    Bedankt Antoine.

Reacties zijn gesloten.