PK VELDLOPEN LOKEREN: verslag vanaf cadet

Goud voor Marc, zilver voor Luc. Proficiat! Fotografie Eric Jolie

Het park TER BEUKEN was in Lokeren het decor waar voor de Oost Vlaamse schildjes zou gevochten worden in het veldlopen. Een prachtige omgeving met veel groen en toch ook wel enkele venijnige hellingen die binnen de wedstrijden als scherprechter konden fungeren.

Cadetten jongens: dit jaar hebben we in de breedte reeds mooie uitslagen kunnen zien van deze jeugdige knapen. Op het PK bleef de Riemse inbreng, door allerlei omstandigheden, ziekte, blessures enz… eerder beperkt. Yorbel DE RUBBEL kon zich nog flink staande houden tussen al dat jong geweld. In de meer dan 60 koppige bende werd hij toch mooi 16°. Kilian MOENS werd 43° en kon daarmee toch nog een twintigtal atleten achter zich houden, toch een flinke prestatie voor hem. Dat er bij de meisjes niemand van AS Rieme aan de start stond baart ons toch enigszins zorgen. Te meer dat dit bij de scholieren ook al het geval was.

Scholieren jongens: beetje consternatie binnen de familie Hutsebaut toen bleek dat Fiebe zijn looppantoffels thuis vergeten was. Uiteindelijk kon Fiebe nog de start nemen maar het was duidelijk dat de zenuwen bij hem de maagwerking een beetje verstoord hadden. Fiebe werd met buik en maagkrampen uiteindelijk 30° van 31. Niels VAN BOSSCHE verging het dan iets beter, hij liep een koers zoals we van hem mogen verwachten. Niet waanzinnig goed maar ook niet slecht. Uiteindelijk mocht hij met een 26° plaats huistoe.

Korte cross dames: met slechts 13 atletes aan de start heeft de korte cross ook al betere tijden gekend. Indien dit aantal nog verder afkalft kan men de vraag stellen of dit geen overbodige programmavulling wordt. Binnen deze groep konden we onze stembanden smeren om Sarina BALCAEN aan te moedigen. Sarina die een paar keer bijna de enkel omdraaide door een paar vervelende boomwortels, werd hier toch aardig 8°.

Korte cross heren: nu onze stembanden gesmeerd waren door voor Sarina te supporteren konden we op ons elan verder gaan voor de heren. Hierin zagen we een sterk lopende Brecht DE MEULENAERE die zich voortdurend rond de 8° plaats bewoog. Hij hield dit vol tot de finale eindspurt werd ingezet, daar diende hij jammer genoeg een paar plaatsjes toe te geven. Uiteindelijk werd het een 11° plaats voor Brecht. Op de 16° plaats noteerden we een verrassend goed presterende Thomas WYTINCK, in de aanvangsfase nam hij zelfs even de koppositie in . Cedric PIESSENS spurtte zich naar een verdienstelijke 21° plaats en Lennert VERDEGEM haalde de 30° plaats binnen. (40)

Juniores Dames: een altijd moedig vechtende Lies CAUWELS kon hier nog net de top 10 halen. Proficiat voor je inzet Lies. (11)

Juniores Heren: hier keken we toch wel met belangstelling uit naar wat onze talentvolle jongeren zouden gaan presteren. Kort na het startschot vormde zich een groepje van vier. Daarbij Robbe CAMPHENS, het was echter al vlug duidelijk dat het opgelegde tempo net een tikkeltje te hoog was voor Robbe. Tot half koers kon hij zijn wagentje aanhaken doch dan diende hij de rol te lossen. Examens en de daarbij horende vermoeidheid zorgden er voor dat Robbe niet over zijn absolute topconditie beschikte. Toch mag hij terecht fier zijn over zijn wedstrijd en bij uitbreiding over gans zijn seizoen. En dat mag ook gezegd worden van Evert VERDEGEM , die de voorbije weken reeds van een overwinning mocht proeven, en in Lokeren ook een pracht van een wedstrijd liet zien. Energiek en vol overgave spurtte hij naar het einde toe nog zo sterk dat hij op een paar seconden van Robbe eindigde. Een vierde en vijfde plaats voor Robbe en Evert zijn in de gegeven omstandigheden heel hoog in te schatten. (15)

Masters Dames: traditioneel scoren we hier heel goed in het aantal atletes die we aan de start brengen. We misten hier wel een paar pionnen in Lokeren. In de reeks +35 liep Petra BRUGGEMAN zonder veel moeite naar het podium. Het werd voor haar een tweede plaats, en gezien het startveld, in normale omstandigheden, ook het hoogst haalbare. Dus opdracht vervuld Petra met een dikke proficiat erbovenop. Elke DE VREESE liep ook een sterke wedstrijd. Met een 11° plaats miste ze zelfs maar op een haar na het podium van de +35.Marijke VAN BOSSCHE en Linda ANDRIES werden 14° en 15° maar dat betekent ook dat ze 4° en 5° werden in de categorie +40. En dit is toch een mooie uitslag alhoewel ze hier ook net het podium missen. Veerle VAN CAMPENHOUT waagde zich voor het eerst terug aan een lange cross. Ze deed het niet onaardig en eindigde niet zo ver van Linda en Marijke op een 17° plaats. Christine DE ROOSE werd 26° en Stephanie DE RIJCKE eiste de 28° plaats op. (30)

Masters Heren: Xavier RONDAS hoopte in Lokeren te winnen. Hij heeft daar ook de klasse voor en een sterke eindspurt als ultiem wapen. Ik vermoed dat de geboorte van zijn zoontje toch iets te veel emoties hebben opgewekt. Xavier vond nooit echt zijn draai en kon geen aanspraak maken op de overwinning. Een zilveren medaille zat er wel in in de reeks +35. In totaal werd Xavier 4° Paul ENGELS begint stilaan terug op toeren te komen. In Lokeren werd het een goede 16° plaats. David MOENS, een paar weken zonder crossen, werd 21° en liep daarmee naar eigen zeggen op niveau. Marc MECHELINCK op wie de jaren geen vat schijnen te hebben, werd 24° in totaal, maar kampioen in zijn leeftijdscategorie. Een welgemeende proficiat is hier wel op zijn plaats me dunkt. Freddy VAN LANDEGHEM kon lange tijd in de buurt van Marc blijven en eindigde uiteindelijk mooi op een 28° stek. Luc DELLAERT die zich er voor de start nog over beklaagde dat de vorm niet wil komen werd 45°. Maar toch nog tweede in de leeftijdscategorie +55 waarin onze Marc kampioen werd. Op de 51° plaats noteren we ten slotte Edmond HELSKENS die na knieproblemen nu toch wel weer de smaak van het veldlopen te pakken heeft. (73)

Seniores Dames: Het viel op dat onze beste vertegenwoordigster, Jolien VAN HOOREBEKE, een betere wedstrijd in de benen had dan bijvoorbeeld in Zottegem. Na een goede aanvangskilometer had ze het even lastig maar in de laatste kilometer vocht ze goed terug om finaal 7° te eindigen. Tamara VAN VOOREN is net als een diesel. Hoe langer de afstand hoe beter. Dat was hier ook duidelijk te zien en haar remonte bracht haar naar een meer dan verdienstelijke 11° plaats. Lien LANGERAERT vocht voor wat ze waard was en dat bracht haar naar een 20° plaats. (23)

Seniores Heren: we waren blij verrast dat we Angelo VANDECASTEELE aan de start zagen. Zijn training is naar eigen zeggen alleen nog basistraining maar dat belette hem niet om onmiddellijk post te vatten in de kopgroep. Hij hield het zo lang mogelijk vol maar na een paar ronden diende hij de drie eerste te laten lopen. Hij consolideerde zonder veel moeite zijn 4° plaats. Proficiat. Ruud NAUDTS opteerde dit jaar terug voor de lange cross. Kwestie van de loopvreugde zo lang mogelijk uit te smeren. Hij deed dat op zijn kenmerkende manier, met de glimlach om de lippen. Ruud werd 18° (22)

En nu hop naar het Belgisch Kampioenschap, ik hoop daar het Riemse legioen in grote getale aanwezig te zien.

Antoine Van Hijfte