Privacy wetgeving, ook onze club is ermee begaan

Het recht op privacy kun je eenvoudig omschrijven als ‘iemands recht om met rust gelaten te worden. Dit betekent o.a. dat je niet zomaar iemands persoonlijke informatie mag gebruiken. Dit laatste noemen we het recht op de bescherming van persoonsgegevens.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, of GDPR: General Data Protection Regulation) is een geheel van Europese regels om de burger te beschermen rond gebruik van persoonsgegevens.

De GDPR is in werking sinds 24 mei 2016. Ze is van toepassing vanaf 25 mei 2018. Vanaf 25 mei 2018 moet je bij een controle of betwisting actief kunnen aantonen dat je volgens de nieuwe wetgeving handelt.

Elke organisatie, ook vzw’s en feitelijke verenigingen die persoonsgegevens gebruiken, opslaan of verwerken, vallen onder de regelgeving en moeten zich in orde stellen.
Hier vind je onze privacyverklaring.

De regelgeving is niet van toepassing als je gegevens uitsluitend gebruikt voor persoonlijk of huiselijk gebruik.

De regelgeving is niet van toepassing als je de persoonsgegevens alleen maar afleest van een papieren drager en die drager nadien niet bijhoudt maar weggooit, vernietigt of teruggeeft aan de eigenaar.